Esiintyjiä 2018

Eda Ahi (s.1990) on virolainen runoilija, joka tunnetaan rytmillisistä kokeiluista ja sanaleikeistä. Hän on julkaissut neljä kokoelmaa, joista viimeisin on Sadam (2017). Ahin suomennettuja runoja löytyy kokoomateoksesta Nippernaati: virolaisen kirjallisuuden antologia (osa 3, 2017).  Ahi on asunut italiassa ja Ukrainassa, ja on myös virontanut italialaista, venäläistä ja ukrainalaista runoutta. 

Eda Ahi

 

Jaap Blonk (s. 1953) on tunnettu, pitkän linjan hollantilainen äänirunoilija, itseoppinut avantgarde-säveltäjä ja performanssitaiteilija. Blonkin esitykset on usein maustettu huumorilla ja improvisaatiolla. Hän opiskeli matematiikkaa ja musiikkitiedettä (valmistumatta kummastakaan), mutta siirtyi pian esiintyväksi taiteilijaksi, ensin saksofistina ja lausujana, sitten omien performanssiensa ja elektronisen musiikin kautta äänirunoilijaksi ja runollisten performanssien tekijäksi. Blonkia ovat kiinostaneet erilaisten algoritmien käyttä musiikissa, videoanimaatossa ja runoudessa. Häneltä on julkaistu nelisenkymmentä teosta: CD:tä, vinyylejä, kirjoja ja kasetteja. Lisäksi, erillään runoudesta ja äänitaiteesta,  hän on tehnyt kuvataidetta, jota on julkaistu ja esitelty lukuisissa näyttelyissä.

Esiintyjä 2018

 

Julie Easley (s.1965) on esiintyvä runoilija ja spoken word -artisti Koillis-Englannin Saltburn-by-the-Seasta.  Hän on esiintynyt monilla festivaaleilla ja tehnyt usein yhteistyötä muusikoiden kanssa. Tällä hetkellä hän kokoaa ensimmäistä kirjana julkaistavaa runokokoelmaansa. Runojen lisäksi hän pyörittää kasvisravintolaa ja työskentelee myös vapaaehtoisena turvapaikanhakijoita ja pakolaisia auttavassa Open Door North East -järjestössä.Julie Easley

 

 

Julie Edgell (s.1986) on newcastlelainen  runoilija, jonka runoja on julkaistu useissa lehdissä ja antologioissa. Hän on myös esiintynyt monilla festivaaleilla eri puolilla Britanniaa ja Suomessakin. Egdellin Pietarissa viettämästään vuodesta kertova esikoiskokoelma Alice in Winterland julkaistiin 2017, ja hän on tänä vuonna laajentanut sitä ääntä ja videoita yhdistäväksi spoke word-teokseksi.

Julie Egdell photo

 

Natasha Graham (s.1997) on Saltburn-by-the Seassa asuva, oman kuvauksensa mukaan “puoliksi jamaikalainen” englantilainen muusikko, laulaja, lauluntekijä, säveltäjä, käsikirjoittaja ja elokuvantekijä. Hän on esiintynyt monilla festivaaleilla ja kiertueilla ja säestänyt mm. folk-legenda Julie Felixiä. Viime vuosina Graham on tehnyt paljon musiikkia elokuviin ja videoihin ja myös omia dokumenttifilmejään Royal Television Societylle. Juuri äskettäin hän oli Intiassa opettamassa musiikkia ja valokuvausta katulapsille.

Natasha Graham

 

Hasso Krull (s.1964) on palkittu ja tunnettu virolainen runoilija. Hän aloitti runoilijan uransa vuonna 1986 salanimellä Max Harnoon. Häneltä on suomennettu teokset Jatulintarha – Hussaid – Kiviring (2007), Meter ja Demeter: eepos (2009), Luomisen hurma ja tekstuuri (2012) sekä Jumalattaren pesä: mytopoeettinen essee (2014).

Weronika Lewandowska (s.1983) on puolalainen spoken word runoilija, mediataiteen ja luovan kirjoittamisen opettaja, animaattori ja kuraattori. Hänen esityksissään kielirajat murtuvat ja esiintyminen antaa sanoille uusia merkityksiä. Taiteidenvälisiä kokeiluja harrastava runoilija on esiintynyt ympäri maailmaa ja on tunnettu tekijä eurooppalaisessa esiintyvässä runoudessa ja spoken word -tapahtumissa. 

Weronika Lewandowska

(Weronika Lewandoeska photo by Marcin Morawicki)

 

Philip Meersman (s.1971) on belgialainen, kansainvälisesti tunnettu esiintyvä runoilija, joka leikittelee teoksissaan usein monikielisuyydellä ja visuaalisuudella. Meersmanin runous ulottuu tarinallisista teksteistä äänteiksi hajonneeseen konkretismiin. Hän on myös toiminut organisaattorina monissa kansainvälisissä poetry slam -tapahtumissa ja verkostoissa, kuten European Championships Slam Poetry ja  European Network of Poetry Slam Championships  sekä UNESCO:n World Championships Slam Poetry -kisassa. Meersman on opiskellut taidehistoriaa ja arkeologiaa ja valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa Antwerpenin taideakatemiassa. 2014 newyorkilainen Three Rooms Press julkaisi hänen kokoelmansa “This is Belgian Chocolate: Manifestations of Poetry”.

Meersman

 

Karl Martin Sinijärv (s.1971) on virolainen runoilija, joka on toiminut myös Viron kirjailijaliiton puheenjohtajana 2007-2016. Häneltä on ilmestynyt kahdeksan kokoelmaa. Sinijärveä on kutsuttu etnofuturistiksi, joka yhdistelee teoksissaan arkaaisia teemoja moderniin muotoon, mutta hän on kirjoitanut myös itseironian läpäisemää lyyristä rakkausrunoutta ja 4-6-4 -tavurakenteeseen perustuvaa “Eestinhaikua”. Sinijärven suomennettuja runoja on ilmestynyt mm. antologioissa “8+8. Suomalaista ja virolaista runoutta. II” (NyNorden, 2015), “Assamallan asemalla (Estonian haiku)”(Näo Kirik, 2012) ja “Aika sattuu: Vironhaikuja”(Palladium Kirjat, 2011).

Joonas Veelmaa (s.1988) on virolainen runoilija, jonka runoja on julkaistu mm. Värske Rõhk -lehdessä. Omien sanojensa mukaan hän esiintyy runotapahtumissa, “koska ei ole tarpeeksi hauska stand-up -koomikoksi”.

Joonas Veelmaa

 

Runoviikko
Skip to content