Varsinais-Suomen Runoviikko
Varsinais-Suomen Runoviikko
Varsinais-Suomen Runoviikko
sl1
sl2
sl3
sl4

2016 ohjelma

nettisivuotsake 2016 4

to 3.11.      

pe 4.11.       la 5.11.      

su 6.11.      ma 7.11.       ti 8.11.      

ke 9.11.       to 10.11.      pe 11.11.       la 12.11.       su 13.11.

 

Huviretki, tutkimusmatka, pakomatka, trippi.  Kapea tie pohjoiseen. Raahustaen armaan luo, paikallisjunalla Bagdadiin. Välimatka bussinpenkistä toiseen, siintäviin vuoriin. Matka, etäisyyden ylitys, jatkuva liike muualle on yksi vahvimpia runoa elävänä pitäviä voimia ja samalla jo kulunut  ja kliseinen metafora. Runo on lukijalle matka ja matkakumppani ja runoilija itse on matkalla ympäriinsä, ajassa ja kartalla, usein kulkurina vailla päämäärää. Mutta onpa kyse fyysisestä reissaamisesta tai ajatusten vaeltelusta, useimpia se kuitenkin kiinnostaa enemmän kuin yhdessä paikassa jumittelu. 

Runoviikko-festivaali kiertelee, jopa flaneeraa ‒ toivottavasti ei rämmi ‒ pitkin Turkua ja Varsinais-Suomea ja poikkeaa välillä jopa Helsinkiin ja Tarttoon. Koska Runoviikko on nimenomaan esiintyvän runouden festivaali, on “perinteisen” runouden ohella tarjolla myös spoken wordia, rap-lyriikkaa, runoperformanssia ja muuta esitystilanteeseen luotua runoa. Pääosassa ovat omaa tekstiään esittävät runoilijat, mutta mukana on myös lausuntaa, dramatisointeja, tanssia, soittoa, burleskia ja muuta epäilyttävää kulttuuria… 

Turkulainen  edustus on tietysti vahva, mutta Runoviikko on myös kansainvälinen festivaali. Tämän vuoden  vieraita ovat mm. perulainen, espanjaa ja ketšuaa yhdistelevä Domingo de Ramos, britit Chris Stewart ja Joelle Taylor, ruotsalaiset Olivia Bergdahl ja Oskar Hanska sekä virolaiset Jürgen Rooste & Svetlana Grigorjeva. Pohjoissaameksi  räppäävä Ailu Valle muistuttaa eteläsuomalaisia kotimaan etäisyyksistä. 

          “Astut tielle,  etkä tiedä  minne se sinut tempaisee, ellet pidä jalkojasi kurissa.” 

Ihmisen laittaa matkalle yleensä uteliaisuus tai pakko.  Runon kirjoittajaa ajavat eteenpäin nämä molemmat. Vaarallisimmillaan runoilija saattaa tartuttaa oman verbaalisen matkakuumeensa lukijaansa. Tai Runoviikolla kuulijaansa. Ja myönnettäköön: siihen me pyrimmekin!

Vältä henkiset makuuhaavat! Astu tielle ja anna sen tempaista sinut Runoviikko-festivaaliin ‒ ja eteenpäin!

 

Matkakumppaninne 

Juha Kulmala,

Runoviikko ry:n puheenjohtaja

                                                            “ Oh, the passenger / He rides and he rides … “

 

PS. Matkalla sattuu ja tapahtuu, joten ajantasaiset, jatkuvasti päivittyvät ohjelmatiedot kannattaa tarkistaa täältä verkkosivuilta sekä facebookin tapahtumasivuilta!

 

Kiitokset Turun kaupungille, Taiteen edistämiskeskukselle ja Varsinais-Suomen taidetoimikunnalle, jotka ovat tukeneet Runoviikon järjestämistä!

 

 

Skip to content