esiintyjiä 2017

José Luiz Peixoto (PRT) 

Peixoto (s. 1974) on Portugalin tunnetuimpia nykykirjailijoita, jonka tuotantoon kuuluu niin runoutta kuin proosaakin. Peixoton tuotantoa on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle ja hän on voittanut useita palkintoja kotimaassaan. Suomessa häneltä on aiemmin julkaistu romaani Tyhjä taivas (Wsoy 2005). Runoviikolla Peixoto esittää runoja uudesta teoksestaan Ruhtinas, joka rakastui orjaan (Enostone, 2017).

Nippelitietoa: Peixoto teki vuonna 2003 yhteistyötä Moonspell-yhtyeen kanssa. Yhteisteoksena syntyi The Antidote, kertomuspari, joka koostui albumista ja kirjasta.

Lisää täältä: http://www.joseluispeixoto.net/

 

Nilson Muniz (BR/PRT)

Muniz on brasialialainen, Portugalissa asuva monialainen taiteilija. Hänet tunnetaan niin runoilijana, säveltäjänä, laulajana, tanssijana kuin näyttelijänäkin. Muniz on vuoden 2014 Portugalin Poetry Slam -mestari ja on aktiivisesti mukana maan Poetry Slam -skenessä.

Lisää täältä: http://nilson-muniz.wixsite.com/nilsonmuniz

 

Anna Grig (GEO)

Venäjällä syntynyt, Georgiaan teini-iässä muuttanut runoilija ja kääntäjä Anna Grig kirjoittaa pääasiassa venäjäksi. Neljä kirjaa julkaissut Grieg on Shota Iatashvilin ohella Georgian ulkomailla tunnetuimpia nykyrunoilijoita.

Nippelitietoa: Anna Grig oli mukana Henriikka Tavin Kahdentoista runokokoelman projektin Joulukuu-osassa.

 

Shota Iatashvili (GEO)

on georgialainen runoilija, kääntäjä, kirjailija ja taidekriitikko. Iatashvili on toiminut päätoimittajana useissa georgialaisissa lehdissä ja on tällä hetkellä Georgian suurimman kirjallisuuslehden päätoimittaja. Iatashvili on julkaissut useita runoteoksia sekä neljä romaania ja hänen tuotantoaan käännetty yli kymmenelle kielelle.

 

Jan Kaus (EST)

Kaus (s.1971)on virolainen kirjailija, toimittaja, kriitikko ja kääntäjä, jolta on julkaistu proosateosten lisäksi kuusi runokokoelmaa, viimeisimpänä 2013 ilmestynyt Vasaraheitja. Kaus tarkastelee usein terävästi, jopa sarkastisesti Virolaisen yhteiskunnan muutoksia. Kaus on myös virontanut mm. Sofi Oksasen, Jari Tervon ja Tommi Kinnusen romaaneja.

Nippelitietoa: Kaus on tehnyt myös kirjankuvituksia ja soittanut underground-yhtye Dreamphishissä, jonka  Happiness Happens -levyllä on hänen sanoituksiaan ja sävellyksiään.

 

Helena Läks (EST)

Läks (s.1987) on virolainen runoilija ja toimittaja. 2010 ilmestyneen esikoiskokoelman myötä Läks luokiteltiin “vihaisten nuorten naisrunoilijoiden” ryhmään. Häneltä julkaistiin 2014 toinen kokoelma Korrosioonikihk. 2017 Läks sai Värske Rõhu -kirjallisuuspalkinnon ” marginaalisten kirjailijoiden” luokassa.

Silvia Urgas (EST)

Urgas (s.1992) on virolainen kirjailija ja kriitikko. Häneltä on julkaistu 2015 runokokoelma Siht/koht, josta hän sai Betti Alveri -kirjallisuuspalkinnon.

Cigdem Y. Mirol (TUR)

Mirol (s. 1983) on turkkilainen nykyrunoilija, joka työskentelee kehittämänsä Bookperformance -konseptin parissa. Vuodesta 2011 jatkunut projekti levittäytyy niin akateemisen, taiteellisen kuin muunkin työn alueelle. Mirolin Bookperformance-konsepti yhdistää tekstuaalisia, visuaalisia, performatiivisia ja reflektoivia näkökulmia erilaisissa teoskokonaisuuksissa.

Lisää Mirolista ja Bookperformancesta: http://cigdemymirol.net/

Jacob Sam-La Rose (UK)

Englantilainen Sam-La Rose on yhteiskunnallinen runoilija, joka on saanut laajasti tunnustusta työstään nuorten kanssa. Hän järjestää mm. työpajoja ja mentorointitilaisuuksia. Myös esseitä ja pamfletteja julkaisseen Sam-La Rosen tuotantoa on käännetty usealle eri kielelle. Hän on vieraillut Suomessa aiemmin Kiasman Urb-festivaalilla.

Lisää: http://jacobsamlarose.com/

 

Rachel Long (UK)

Long on brittiläinen runoilija ja kuraattori, joka työskentelee nuorten parissa. Hän on myös Octavia-kollektiivin johtaja. Octavia on ei-valkoisten naisten runouskollektiivi, joka järjestää työpajoja. 

Runoviikko
Skip to content